Leven nu

De mandjes van mijn moeder


In mei was het 14 jaar geleden dat mijn moeder overleed. Mijn vader bleef alleen achter. Anderhalf jaar later overleed ook hij en toen was daar het opruimen van hun spulletjes, het huis moest leeg. Meubels, vazen, boeken en andere snuisterijen werden onder hun vier kinderen verdeeld of naar de kringloopwinkel gebracht. Er waren ook tuinstoelen, het gereedschap van mijn vader en de mandjes van mijn moeder, twee. Een voor de stofdoeken, de koperpoets en de boenwas, het ander met borstels en smeersels voor de ‘schoenpoetserij’. Ik nam ze mee.
Een paar jaar hebben de mandjes op de slaapkamer in het zicht gestaan, boven op de kast. Ik gebruikte ze niet en bij een aanval van opruimwoede verhuisden zij met andere mandjes en manden naar de schuur. Regelmatig werden spullen opgeruimd, maar nooit de mandjes van mijn moeder. Ook niet voor de verhuizing ruim 2 maanden geleden.
De mandjes gingen mee en werden tussen allerlei andere spullen in de garage gezet. Als er tijd was zouden Man en ik alles wel eens uitzoeken en opruimen of voor gebruik in huis nemen.
Vanmiddag in de garage viel mijn oog op de mandjes. Eerst negeerde ik ze nog, maar uiteindelijk begon ik te sorteren. Drie mandjes bleven over waaronder die van mijn moeder.
Ook een doos met daarin schoenpoetsspullen kwam ik tegen, de borstels in een rond blik, de smeersels in een kunststof doos. Nu moeten jullie weten dat ik van eenheid houd en schoenpoetsspullen in een rond blik en ook nog in een kunststof doos is voor mij niet acceptabel. Ineens wist ik het.
In het ene mandje alle schoenpoetsborstels, in het andere alle schoenpoetssmeersels. De mandjes van mijn moeder weer in gebruik. 

33 gedachten over “De mandjes van mijn moeder

 1. Mooi hoe je dat vertelt Ellie, en wat leuk dat die mandjes weer in gebruik genomen zijn!
  Ook bij ons thuis waren die mandjes en nu heb ik er zelf eentje staan in het aanrechtkastje met stofdoeken,boenwas en zilver poets. 🙂 X

  Like

 2. Jannie, dankjewel voor deze leuke reactie! Het geeft een goed en warm gevoel deze mandjes te gebruiken! Fijn dat het reageren op de blog nu is gelukt en zeker bij een trouwe fan 🙂 Warme groet!

  Like

 3. aat ik nou ook bezig zijn met hergebruik van spulletjes van mijn moeder! ik heb daarnet wel tien kistjes van haar uitgemest en gesorteerd: potloden, pennen, krijt, verf, penselen, pastel, houtskool, gummen en rare dingen die niks met elkaar van doen lijken te hebben: pijnstillers, nagelvijl, paperclips, elastiekjes, steentjes, postzegels… dat lag dus allemaal dwars door elkaar in al die kistjes en nu heb ik alles in handen gehad en ziet het er zo mooi uit!

  Like

 4. Anne, wat leuk dat het gelukt is om 'hier' te reageren en wat fijn ook hoe je bezig bent geweest met de spulletjes van je moeder! Het geeft een goed en warm gevoel spullen van je moeder te (her)gebruiken, zo voel ik het tenminste en ik ben er trots op de mandjes te hebben en op de kelderplank te zien staan!

  Like

 5. Wat leuk. Dit herinnert mij aan het mandje van mijn moeder. De aardappels werden erin geschild. Laat ik nu ook weer een aardappelmandje hebben!
  De geschiedenis herhaalt zich bij velen.

  Like

 6. Heel herkenbaar zijn de mandjes van 'ons'' moeder! Ze had er verschillende en in ieder mandje lagen speciale doeken of aparte borstels voor het klusje dat gedaan moest worden. Anders was je niet goed bezig….
  Ook ik ben vanzelf verder gegaan met een poetsmandje. Bij mij is de spuitbus Plegde vervangen door Pledge vloeibaar. Mam zou stralen bij deze opknapbeurten!
  Leuk dat jij de originele en niet vervangbare mandjes hebt. Zo wordt poetsen misschien toch nog leuk!!
  De glazen schaal ziet er mooi uit. Nieuwe hobby? Ik zal ook voor je verzamelen!
  groetjes!!

  Like

 7. Leuk dat je dit 'oudje' leest, Wilma! Bij mijn moeder ook een van de mandjes voor alle stofdoeken, voor mij dus voor alle schoenpoetsspullen! Bovendien zijn de mandjes, naast gebruik, ook heel dierbaar!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s