Leven nu

Krijten


Ik ben in Gennep in het atelier van beeldend kunstenares Yvon van Bergen.
Er staan prachtige schilderijen op ezels en op de kast staat ook een doek. Langs de wanden curiosa beschilderd in verschillende kleuren, kastjes, krukjes, tafeltjes en spiegels. Aan het plafond hangen lampen in allerlei vormen en tinten. Ook de stoelen zijn bewerkt. De wastafel is hier en daar nog wit, maar voor de rest gekleurd door de verf. Een inspirerende ruimte!

Vanavond een workshop ‘basistechnieken’ met krijtverf van Annie Sloan.
Ik heb hier al eerder mee gewerkt, maar wil van een ervaren iemand leren wat ik er allemaal mee kan doen. Yvon heeft diverse workshops bij Annie Sloan gevolgd.
Met acht vrouwen zitten we aan twee tafels. Het blad van de tafels één groot ‘schilderij’. Iedereen mag de kwast met de verf er nog aan op tafel leggen. Zo wordt het vanzelf een bont en kleurig geheel. Precies zoals ik na het schilderen de restanten van de verf op een doek druk. Ik pak een prop aluminiumfolie, druk die op het palet of bord met de overgebleven verf en daarna met een kloppende beweging op het linnen. Zo ontstaat vanzelf een mooi en kleurig schilderij.
Yvon is vriendelijk en heeft er zin in, dat merk je meteen! Schenkt koffie en thee, vertelt iets over zichzelf en hoe zij ertoe gekomen is met dit product aan de slag te gaan. Zij laat enthousiast voorbeelden zien hoe zij de krijtverf tot nu toe heeft gebruikt. Daarna vertellen de vrouwen hoe zij bij Yvon terecht zijn gekomen en of zij wel of niet al met deze ‘wonderverf’ hebben gewerkt.
Meteen te gebruiken, niet eerst vooraf schuren, de kleuren goed met elkaar te combineren en te mengen, de verf milieuvriendelijk en gemakkelijk in gebruik. Er zijn veel mogelijkheden. Op metaal, glas, stof, kunststof, schilderslinnen, op allerlei materialen kun je de krijtverf gebruiken. Decoupage, stencilen, craquelé, maar natuurlijk kun je ook ‘gewoon’ schilderen en dat vooral niet te netjes als je een verweerde of vintage look wilt creëren.
Later op de avond proberen we enkele technieken op een plankje uit.
Ruim 2 uur zijn we intensief bezig, daarna leidt Yvon ons rond in haar huis. Daar kunnen we pas echt zien wat er allemaal mogelijk is met de krijtverf van Annie Sloan.
Iedereen die graag schildert of creatief bezig wil zijn kan ik aanraden om naar een van Yvon’s workshops te gaan. Heel leerzaam, interessant en bovenal gezellig! Vooral als je van kleuren houdt, je spullen een nieuwe look wilt geven of in je huis iets wilt veranderen.
De vrouwen aanwezig, stuk voor stuk enthousiast, willen meteen ‘morgen beginnen’ en kopen alvast hun favoriete kleur krijtverf.
Ik wil zeker nog eens meedoen aan een workshop, al is het alleen maar om ideeën op te doen.
  

25 gedachten over “Krijten

 1. Prachtig, Ellie Schmitz!
  Toen ik de titel zag van je nieuwe blog dacht ik eerst aan 'krijten' in de betekenis van 'huilen, schreien, janken', een ouderwetse betekenis…maar
  jouw/jullie 'krijten' heeft ook alles met emoties te maken 🙂
  Groetjes, Antonia.

  Like

 2. Ja je had me al verteld dat je het erg leuk had gevonden en van de workshop genoten had.
  Wat Wilko al zegt, binnenkort is je atelier klaar en kun je aan de slag!
  Als het klaar is komen we zeker een keertje kijken! X

  Like

 3. Yvon, het was een heerlijke avond in een zeer inspirerende omgeving met een zeer inspirerende vrouw! Misschien heb je al begrepen dat mijn atelier bijna klaar is, dan ga ik weer aan de slag! De spullen hebben lang genoeg op zolder gestaan en na de workshop wil ik alleen nog maar 'maken'…met kleuren bezig zijn!

  Like

 4. Een mooie reactie van jou, Antonia! Ik had de blog gepost en op hetzelfde moment dacht ik: 'krijten' is ook 'schreien, huilen, wenen'…wat leuk dat jij dit ook zo benoemt! En ja, schilderen is veelal emotie, maar eigenlijk is alle creativiteit dat! Lieve groetjes!

  Like

 5. O, wat heerlijk Ellie! Ik kreeg nostalgische gevoelens over me toen ik je stukje las. Ik heb diverse workshops gevolgd bij Lia Steffens in Emmeloord en 'zag' me weer zitten, omringd door mooie dingen en kleuren. Inspiratie en geluk gaan hand in hand…… Liefs!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s