Sam Muis Merel Vogels Vogelhuis

Sam en Muis en Vogelhuis


Het is nog vroeg op de dag. Tussen de bomen door schijnt de zon. Licht. Strakblauwe lucht. Warmte. Het is doodstil op vogelgezang na. Als ik goed luister hoor ik een compleet orkest merels. De een zingt nog hoger dan de ander. De een brengt een sprankelende riedel ten gehore, de ander een kort en krachtig fluitje. De mus en de koolmees komen eten. Andere vogels komen baden. De eekhoorn hangt aan de pot met pindakaas.
Onder de bomen schaduw. Daar zit ik. Sam ligt onder mijn stoel, loom uitgerekt. Plots alert en in sluipgang. Zij heeft iets gehoord of gezien. Bij de scherven houdt zij in. Doodstil ligt zij daar, alleen het witte puntje van haar staart beweegt. Dit duurt een poos, maar dan heeft zij beet. Met muis bungelend in haar bek komt zij naar mij toe. Wil haar prooi voor mijn voeten neerleggen, maar ik loop snel weg.
Na ruim een uur kom ik weer buiten. Sam en Muis nog steeds in strijd. De laatste heeft zich nog niet gewonnen gegeven. Zie wel dat hij niet meer zo snel is. Natuurlijk wint Sam deze strijd en de prooi wordt naar binnen gewerkt. Dat wil ik niet zien en het gekraak niet horen.
Als ik naderhand stukjes brood in het vogelhuis leg is Sam er als de kippen bij. Blijkbaar heeft zij nog honger. 

Bewaren

21 gedachten over “Sam en Muis en Vogelhuis

 1. mooie observatie Ellie! ik leef helemaal mee met jou en Sam – het herinnert me aan kater Leo die daar ons vogelhuisje heeft ontdekt – niet voor het brood en de kruimels, maar voor de vogels…. ik ben nog aan het denken hoe ik het ontoegankelijk kan makern voor hem – ik wil de vogels niet kwijt, laat hij het maar houden bij de muizen!

  Like

 2. Dank je wel, Anne. In een tuin altijd leven in de brouwerij met poezen, vogels, muizen en wat al niet meer…bijvoorbeeld ratten 😀 het is voor het eerst dat wij Sam bovenop het vogelhuis zagen, maar gezien de behendigheid waarmee zij brood uit het huis haalde, gebeurt dit veel vaker. Nu broeden wij ook op een plannetje…

  Like

 3. Laat Sam maar schuiven. Ik hou daar ook niet van. Gisteren een kikker gered uit de poezelige klauwtjes van Noor. Heb het dier bij de tuinscheiding van de buren gezet. Het witte monster krijgt haar eten uitgebreid op tijd. Haar vangst moet ze maar laten leven, zolang ik in de buurt ben.

  Like

 4. Athy, je bent er weer, leuk! Ondanks dat Sam genoeg en bijtijds en ook nog haar lievelingsbrokjes krijgt gaat zij toch veelvuldig op jacht. Ik ben niet zo'n held dat ik b.v. het muisje red als zij ermee aan komt lopen, Wilko doet dat wel…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s