Overstag Wakker Oordoppen

Overstag


 
’s Morgens vroeg wakker worden als de dag begint is niet zo erg. Maar ’s avonds laat wakker worden van mensen die op bezoek zijn geweest en naar huis gaan, op straat roepend ‘dag en tot ziens en bedankt en welterusten en tot de volgende keer’, dat is vervelend. Of nog erger. Al zittend achter het stuur, met draaiende motor het gesprek ‘in alle rust’ nog een poos voortzetten. Op luide toon zodat ik het ook kan volgen.
Of wakker worden van de eerste buurtgenoot die naar het werk gaat. Voordeur open en sluiten. Autoportier openen. Met een klap dicht. Starten en wegrijden. Het is twee uur.
De tweede auto bromt om kwart voor vijf. Met een beetje pech wordt er met stationair draaiende motor door deze vrouw of man nog een vuilcontainer naar de straat gereden. Wel eens gehoord hoeveel herrie dat geeft midden in de nacht?
Half zes. Een voordeur wordt geopend en dichtgetrokken. De man gaat wandelen met zijn hond. Precies tien minuten later komt hij terug. Voordeur open en weer dicht. De auto wordt gestart. De derde. Bijna kwart voor zes. Hond blaft.
De vierde auto wordt om zes uur in gebruik genomen. Met een beetje goede wil heb ik dan al sinds twee uur niet meer geslapen. En dan is het nu nog zomer. In de winter gebeurt alles op dezelfde tijd. Er is een verschil. Met draaiende motor en soms de autoradio al aan wordt het ijs van de ruiten gekrabd.
Om half zeven fietst de krantenman de straat in. Hoestend alsof de longen uit het lijf moeten. De arme man kan er niets aan doen, maar dat hij hoorbaar het een en ander naar boven rochelt en uitspuugt, vind ik wel wat onsmakelijk klinken.
Zeven uur. Man komt met het ontbijt naar boven. Samen drinken we koffie. Soms ben ik dan wat kribbig. Het tekort aan nachtrust doet mij geen goed. Eigenlijk wil ik vroeg in de ochtend de opgewekte versie van mezelf. 
Ik ga overstag. Vanavond is het zover. Ook al heb ik het zo lang mogelijk uitgesteld. Ook al haat ik het mij van de wereld af te sluiten. Vanavond gaan de oordoppen in. 
 

Bewaren

18 gedachten over “Overstag

 1. Heel herkenbaar. Soms denk ik dat we beter de slaapkamer aan de achterkant kunnen nemen, maar helaas, daar zijn veel mensen 's avonds nog erg lang luidruchtig in de tuin. Bovendien aan 2 kanten honden, die buiten rondlopen en ook om elk wissewasje in blaffen uitbarsten.
  Ergste nog, wanneer de buren op vakantie gaan: 's Morgens vroeg (5 uur) de auto inpakken en bij elk dingetje de deur of achterklep dichtgooien. Dat gaat dan maar door en uiteindelijk wordt dan de achterblijvende zoon nog eens luidruchtig gedag gezegd. Soms denk ik: Deze mensen doen het er om.
  Doe jij maar lekker oordoppen in, misschien moet ik dat ook maar eens gaan doen.

  Like

 2. Gelukkig heb ik er geen last van – al ben ik een slechte inslaper en heb absoluut genoeg rust nodig.
  Onze buurman heeft een biertaxi en als hij tot diep in de nacht uitrijdt, vind ik het telkens fijn voor hem dat hij goede klandizie heeft. Maar ik ben 's ochtends totaal van de wereld, dus ik haal dat gebrek aan slaap wel weer in.
  Oordoppen kan ik niet in. Hopelijk helpt het jou!

  Like

 3. Ik heb het gebruik van oordoppen lang voor mij uitgeschoven Wilma, wil met mijn oren 'overzicht' over het huis hebben, maar nu moet ik. Ben vaak echt beroerd van het slaaptekort. Voordat we hier ruim 2 jaar geleden kwamen wonen hebben we lang getwijfeld over aan de voor- of achterkant van het huis slapen. De keuze viel op de voorkamer, knus vanwege de hoge boom voor het huis.

  Like

 4. Doe jij die oordoppen maar in; al dat volk om je heen dat aan niemand denkt. Heel herkenbaar trouwens. Zinnen op een lawaaierige artistieke wraak is misschien een leuk tijdverdrijf, wakker liggend in bed.

  Like

 5. Zo te lezen hebben veel mensen last van geluiden op straat en in huis. Een heel vervelend iets, maar als er geen gesprek mogelijk is of kan, dan moeten de 'slachtoffers' zelf maatregelen nemen en in mijn geval is dat het gebruik van oordoppen. Ik hoor weliswaar wat minder nu ik ouder word, maar nog niet genoeg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s