Geen categorie

Inplantinge

teeth-1670434_960_720

Tweemaal per jaar ga ik naar de tandarts. Hij kijkt in mijn mond. Geeft hier en daar een tikje met een staafje en pulkt wat met een haakje. Intussen maken we een praatje. Dat wil zeggen, hij vertelt het een en ander, ik stoot wat rare klanken uit. Met open mond kun je alleen maar rare geluiden maken. Het lijkt in elk geval nergens op. Tijdens het schrijven van deze blogpost heb ik die geluiden nagebootst en zelfs geprobeerd er een naam aan te geven. Die kan ik niet verzinnen en gelukkig hebben jullie mij niet gehoord.

Tijden veranderen, mensen veranderen. Maar soms is het net alsof de tijd heeft stilgestaan. Zoals deze keer in de wachtkamer bij de tandarts.

De praktijk in een volksbuurt in het centrum van de stad Eindhoven. Hoogblond haar, opgestoken en getoupeerd, veel sieraden, een legging, een fel gekleurd shirt, schoenen met hoge hak, vuurrood gelakte nagels en veel rode lippenstift, weinig tanden in de mond.

‘Goejemorge’

‘Ha Truus, gij hier ok?’

‘Jaha, zoagge ziet ben ik er ok, kom voor mn inplantinge.’

‘Ik moet voor controlere, moar wa hedde gij? Inplantinge, wa zn da voor dinge?’

‘Ge wit wel, nieuw in de mond inploats van mn eige tande….witte nie.’

‘Dè minde nie…dè is toch wa….’

‘Jaha, dè is…’

‘Kèk moar…..’

Haar mond wijd open. Daarna gaat het gesprek weer verder. Ik ben aan de beurt.

Brabants dialect in pure vorm. Nauwelijks te verstaan deze vrouwen. Zelfs voor een Limburgse, opgevoed met dialect. Ik moet mijn uiterste best doen te begrijpen wat zij bedoelen. Te leuke ervaring om niet over te schrijven. Overigens, mijn tandarts heeft een hekel aan lippenstift. De allereerste keer dat ik hem bezocht heeft hij mij gevraagd bij een volgend bezoek geen lippenstift meer te gebruiken. Dat is ruim 33 jaar geleden. Ik heb nooit meer mijn lippen gestift voor een afspraak met hem.

 

 

 

 

17 gedachten over “Inplantinge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s