Geen categorie

Toen en nu

doek-voor-alles-sites-11.jpg

Vandaag blogpost naar aanleiding van een stukje van kliefje waar hield je vroeger van en nu totaal niet meer en andersom . Ik volg haar blog al een hele poos.

Zomaar wat dingen waar ik dol op ben geweest en nu niet meer of nu dol op ben en vroeger niet.

Liters melk heb ik gedronken. Veel suiker erin. Nu gruw ik van melk en suiker. Een taartje of chocola graag, daar verwen ik mijzelf dan ook regelmatig mee, maar suiker en melk in koffie of thee, smerig.

Roken. Sigaretten met filter. Daarna caballero zonder. Jarenlang ook halfzware shag. Man oh man, wat heb ik gepaft. Bijna 24 jaar geleden voor het laatst. Nooit meer.

In mijn jeugd heb ik vlees gegeten. Of ik het toen lekker heb gevonden? Daar twijfel ik nog steeds aan. Nu eet ik het al ruim veertig jaar niet meer. In de winkel vermijd ik het zelfs naar vleeswaren te kijken.

Nederlandstalige muziek. Nooit naar geluisterd. Nog steeds geen smartlappen, wel Bløf, de Dijk en Doe Maar. Daar kan ik nu erg van genieten.

Gek op zwemmen. Liefst elke dag. Nu zou het goed voor mij zijn, maar moet er niet aan denken naar een zwembad te gaan. De drukte en het geschreeuw bij warm weer in de zomer, in de winter naar een overdekt bad en bibberen van de kou in vieze en natte kledinghokjes. Gatver. Poedelen in de zee daarentegen trekt mij wel.

Het voorjaar vond ik vreselijk. ‘Moest’ ik weer naar buiten. De winter, dat was het. Kaarsjes aan, gordijnen dicht. Liefst niemand meer zien tot de volgende dag. Tegenwoordig heb ik last van de kou, mag het voorjaar komen. Wel heb ik nog altijd een paar weken nodig om te wennen, daarna ben ik ‘om’.

Op mijn veertiende heb ik een glaasje bier gedronken en ben daar prompt verschrikkelijk beroerd van geweest. Emmertje naast het bed. Daarna nooit meer. Geen druppel alcohol. Ruim in de veertig heb ik weer eens geprobeerd. Geen bier, alleen de geur al vind ik vreselijk. Nu drink ik graag een glas wijn. Van begin voorjaar, de hele zomer tot laat in de nazomer liefst rosé. Daarna drink ik wit. Tot het weer voorjaar wordt.

Water. Wie dronk dat nou? Nu ik dit schrijf weet ik weer hoeveel woorden daar elke dag aan vuil zijn gemaakt. Ik kon het niet. Alleen melk. Nu sleept Man de flessen water binnen.

Koffie en thee vond ik vies. Het eerste wat ik nu wil als ik wakker word, koffie. Biologsche rooibosthee, lekker. Zijn er smaakjes aan toegevoegd dan haak ik af.

Fietsen, lezen, handcrème, bodylotion, oorbellen, laarzen, frietjes met mayonaise, een op een contacten en rust. Toen en nu.

Harde geluiden, elke dag een afspraak, vies sanitair en kriebeltruien. Toen niet en nu niet.

Op mijn website vindt je een lijst van favoriete links die ik volg. Je kunt er komen door na het lezen van deze post en misschien ook nog het plaatsen van een reactie ;-), naar beneden te scrollen. Onderaan een lijst met namen. Door op een naam te klikken kom je op de website met kunst of blogpost. Leuk om eens naar te kijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 gedachten over “Toen en nu

  1. Dank! Oh ja, ik ben ook wel wat vergeten en herkende veel van jouw lijstje, maar wilde dat niet zomaar ook gebruiken. Het is gewoon al leuk deze dingen van elkaar te lezen en te weten 😊

   Like

  1. Herlezen doe ik nooit, het zijn toch voor een groot deel andere boeken nu dan toen die ik tegenwoordig lees. Had nog meer kunnen vertellen, maar het stukje werd dan echt te lang 😉

   Like

 1. Schitterend idee! Heb er van genoten. Melk, ik ben een babyboomer, melk vers van de melkboer per kan. ’s Avonds na het eten tijdens de afwas kookte ma de melk. Voor ik naar bed ging sloop ik naar de keuken om mijn vinger door de pan te halen: het water loopt me weer in de mond. Ik dronk best veel melk, maar naarmate de melk steeds verder werd afgeroomd, smaakt het naar water …
  Enne: flesjes water, gewoon uit de kraan is prima!

  Liked by 1 persoon

 2. Dank voor je compliment, Corry! Bij ons thuis stonden de flessen melk en yoghurt van de melkboer in een rekje bij de voordeur. Nooit afgeroomde melk gehad. Jij ging ‘s avonds nog even stiekem melk snoepen, ik nam ‘s ochtends stiekem een appel van de fruitschaal…

  Like

  1. Jannie, echt? Ik heb het nog nooit van iemand gehoord, blij dat jij het dan ook kunt begrijpen. Weet je, iedereen vond het maar raar, dacht dat ik depressief was, maar dat had er niets mee van doen, het was puur dat ik graag op mezelf was (en nog ben). Sinds een jaar of zes is er plots iets veranderd, ik kan niet uitleggen wat dat dan precies is. Nu dus alleen maar een paar weken ‘wennen’ 😉

   Like

  1. Ik weet hoe jij verlangt naar ‘groei, bloei en leven’ in de tuin en dat de winter zwaar valt. Nog even Athy, dan is de zon wat warmer, komen er knopjes en bolletjes uit de grond en kun jij je door dat alles laten verwarmen. Voor mij was de winter ‘het’, in huis zijn, kaarsjes, op mezelf, maar sinds ik ongeveer 5 jaar geleden meer last van de kou kreeg veranderde ook mijn beeld en gevoel over het voorjaar…

   Like

   1. Wel of niet voor iets wordt steeds meer een leeftijd-kwestie. Zelfbeeld en wereldbeeld veranderen. Kan bijna niet anders. Maar we zijn gelukkig wel in staat om veranderingen aan te gaan en er weer wat leuks van te maken.

    Liked by 1 persoon

 3. Eindelijk weer even de tijd gevonden/genomen je blog op te zoeken en van alles uitgehaald om te kunnen reageren; ik werd ditmaal verwezen naar Gravatar en kreeg te lezen dat ik hoognodig een plaatje moest downloaden, aangezien ik net een nieuwe laptop heb en alles weer moet leren heb ik de eerste de beste pentekening die bovendreef gekozen, en… jawel, ik ben binnen!
  Dat ik met mezelf begin is helemaal NU, als kind ging mijn moeder voor en mijn vader en mijn broertje en en en – 🙂
  Ik sta versteld hoeveel jij weet op te lepelen en dan ook nog zo helder en kort.

  Liked by 1 persoon

  1. Anne, wat leuk dat je er weer bent ❤️ Altijd fijn te lezen hoe jij ‘mij’ leest! En met jezelf beginnen in het NU mag zeker! Een prachtige pentekening uitgekozen, weet zeker, van eigen hand!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s