Geen categorie

Aan de Roer

Roer Berg 1
De Roer

We gaan verhuizen. Van een huis in het dorp naar een huis ‘op de berg’. De huisraad wordt op een fietskar gestapeld en lopend weggebracht. Waarschijnlijk hebben mijn ouders die kar geleend. Een auto is er niet. In die tijd hebben alleen notabelen in het dorp er een en nog niet eens allemaal. Dat komt pas later.

Zie mijzelf het laatste stukje over de zandweg naar het nieuwe huis lopen. Houd mij vast aan de kar. Bovenop ligt mijn pop. Zij heeft een kaal hoofd en een donkerrood jurkje aan. Ik draag een groen plooirokje met een licht gestreept truitje. Die dag in mei 1955 verhuizen wij.

Zoals jullie weten wonen Man en ik nu tijdelijk in een vakantiehuis. Tot nu toe is het ons nog niet gelukt een ander huis te vinden. Onze zoektocht naar een nieuwe plek is intensief. Plots zien wij ‘het’. Het staat aan de Roer. De eerste drie jaar van mijn leven heb ik aan deze rivier gewoond. Daarna ben ik een aantal keren verhuisd. Hoe leuk zou het zijn dit huis aan de Roer te kunnen ‘innemen en eigen maken’.

Ik ben er geweest. Voel mij niet omarmd. Niet bij binnenkomst. Niet bij het bezichtigen. Het is er donker binnen. Er borrelt niets in mij. Ik kan de cirkel met dit huis niet rond maken, ook al staat het aan de Roer. Misschien in een ander huis in dit gebied. De zoektocht gaat door.

 

22 gedachten over “Aan de Roer

 1. Er komt vast een moment dat jullie ‘het’ huis gaan vinden Ellie. Misschien is dit de voorbode wel, wie weet! 🙂 Succes in ieder geval en ik vond de beeltenis van jou en je verhuizing met de kar en de pop heel leuk om me voor de geest te halen.

  Liked by 1 persoon

  1. Jannie, je geeft mij een echte oppepper door deze bezichtiging een voorbode te noemen, dank xxx mooi ook dat je mij met kar en pop voor de geest kon halen!

   Like

 2. Misschien nog niet de juiste plek maar wel de juiste richting gevonden en dat is al iets. Ik duim dat jullie de juiste plek daar zullen vinden, je hebt gelijk: je weet het als je binnen stapt en rond loopt. Komt goed!

  Liked by 1 persoon

  1. Cora, uiteindelijk wordt het duidelijk waar je wilt wonen. Daarna begint het echte zoeken naar een ‘thuis’! Het moet op je pad komen…geduld..

   Like

 3. een spannende tijd, mooi dat je je gevoel aan het roer laat, Ellie ~ ik dacht even… maar het gebeurt wel vaker dat een terugblik de toekomst inluidt ~ succes, je geduld gaat beloond worden, dat voel ik aan mijn water

  Liked by 1 persoon

  1. Wat weer een heerlijke woordspeling van jou Anne, ‘rivier de Roer’ – ‘gevoel aan het roer’! Het verleden kwam vanzelf bovendrijven in het heden. Nooit gedacht dat het leuk zou zijn daar weer te wonen, nooit mee bezig geweest Anne, tot de zoektocht ons daar bracht. Geduld hebben is soms moeilijk, maar in deze zoektocht is het noodzakelijk.

   Like

  1. Welkom hier, leuk je te kunnen begroeten op mijn blog, Anne! Aan de Roer is het prachtig, maar het land tussen Maas en Waal ook, zelfs daar wil ik ook wel wonen. In welk dorp of welke stad zijn jouw roots aan de Roer?

   Like

   1. Mijn roots liggen in Roermond – Kapel in ’t Zand om precies te zijn. Lekker rustig, maar niet té – zoals in ’t vergeten gehuchtje waar ik nu woon.. Ik vind het dus ook erg leuk een Limburgs Log ontdekt te hebben 🙂

    Liked by 1 persoon

    1. Anne, wat leuk. Wij rijden rond en speuren naar een huis te koop, ook in Kapel in ‘t Zand. Mijn roots liggen in Sint Odiliënberg en vroeger moest ik mee processie lopen naar Kapel In ‘t Zand 😊 wij zijn sinds een half jaar weg uit Brabant.

     Like

     1. Dan ben ik erg benieuwd welk adres jullie bezocht hebben, ik maakte namelijk geen grapje – mijn voormalige buurvrouw probeert ’t huis nu al jaren te verkopen (dik kans dat we het over ’t zelfde stekje hebben, dat wel 😉 ).. Ik hoop in ieder geval dat je snel thuis mag komen 🙂 En ja, de processie.. toch wel een meevallertje dat de Kapel -voor mij- haast in de voortuin lag!

      Like

 4. We rijden regelmatig rond in Kapel In ‘t Zand en keken in de Parklaan. Misschien wil je mij via de contact pagina de straatnaam noemen? Wie weet…Wij hopen zelf ook snel weer een eigen ‘thuis’ te hebben. Het spreekwoord ‘eigen haard is goud waard’ bestaat niet voor niets 😊

  Liked by 1 persoon

 5. Ik woonde in de Roerstraat 113, 1hoog. Maar wel in Amsterdam.
  Loop jij maar regelmatig langs de Roer in gedachten en visualiseer je toekomstige huis daar. Volgens mij ben je een stap verder in de goede richting. Houd vol Ellie.

  Liked by 1 persoon

  1. Athy, wat leuk dat je in de Roerstraat hebt gewoond! Ik probeer het af te dwingen/te visualiseren, in het echt naar de Roer gaan en op afstand bij de Roer zijn, het huis zien…ja, liefst in die buurt of in elk geval daar dichtbij.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s