Geen categorie

Geduld

 

0021b-img_1782

‘Enfin, ik wilde schrijven over de zoektocht naar een huis. Het is toch iets anders geworden. Een bestaand, liefst ouder huis. Iets minder achteraf. Het hoeft niet luxueus te zijn. Een ziel moet het hebben en de mogelijkheid voor een muziekkamer en atelier. Een tuin is ook belangrijk. Zo’n zoektocht is leuk, maar vergt ook geduld. Daarvan heb ik soms niet genoeg.’

Met bovenstaand stukje eindig ik de blogpost Zochten – Zoeken 1 februari dit jaar.

Het geduld is aardig op de proef gesteld. En nog. We zoeken nog steeds. Het huis waar we in willen wonen hebben we nog niet gezien. Of het gevoel is er niet, of het is te duur, of er is teveel achterstallig onderhoud of alles is zo gedateerd dat er weer een aannemer aan te pas moet komen. Dat willen we niet meer. Een beetje vernieuwen is niet erg, maar niet meer alles hoeven aanpakken.

De zoektocht gaat door. Daarvoor gaan we zaterdag een paar huizen bekijken op de landelijke ‘open-huizen-dag’. Altijd weer zijn we hoopvol ‘het’ huis te vinden. Nu dus ook. Wie weet.

Voordat we gingen samenwonen heeft Man zijn huis verkocht. Maar eer het zover was, heeft hij ook meegedaan aan de ‘open-huizen-dag’. De avond ervoor is hij bij de buren geweest. Een druk gezin. Moeder, vader, drie kinderen. Buiten altijd veel geschreeuw en muziek. Of Man er iets van zei, het hielp niet. Met vijven met veel kabaal aanwezig.

Man vertelde van de dag in aantocht en vroeg of het tussen elf en drie uur buiten een beetje rustig kon zijn. Een waterval aan woorden had de buurman en was niet van plan zich voor die paar uur aan te passen. We hebben het geweten. Achteraf zeiden we dat het goed uitkwam dat er niemand naar het huis was komen kijken. Precies om elf uur werd in de tuin de muziek gestart, precies om drie uur werd het stil. Trouwens, voor even, daarna weer geschreeuw.

Hopelijk voor alle mensen die zaterdag aan deze ‘kijkdag’ meedoen rustige buren, niet teveel herrie, niet teveel toeterende auto’s in de straat, niets van dat alles waardoor eventuele kopers af kunnen haken. Voor onszelf wens ik dat we een leuk huis op een fijne plek zien. Een huis, waarvan we later in de auto tegen elkaar zeggen dat we daar wel willen wonen. Eindelijk kunnen we dan weer iets opbouwen en vooral ook ‘leefrust’ hebben. Raar woord eigenlijk, ‘leefrust’.

39 gedachten over “Geduld

  1. Dank en nog eens dank voor je compliment en het duimen. Eens zal ‘het’ er zijn, Cora. En met alle wensen van iedereen moet het toch zeker een keer lukken.

   Like

  1. Je voelt het beslist goed aan, Marnel. Heimwee naar een veilige plek, geborgen voelen en de eigen spullen…het is er, soms maakt het ongeduldig, of zelfs een beetje droef, maar eens gebeurt het, dan vinden we de plek.

   Like

 1. Misschien is het net als met een relatie: er zal iets van chemie tussen jullie en huis moeten zijn. Niet alles hoeft naadloos op elkaar aan te sluiten maar zonder die chemie wordt een relatie niks en wordt een huis nooit een thuis. Wens jullie succes in de zoektocht naar een thuis met leefrust.

  Liked by 1 persoon

  1. Marjolein, wat voel jij het ook goed aan. Heimwee nogal, naar dat eigene, vertrouwde en veilige. Dat geduld…deze maand wonen we hier al een jaar, te lang voor een tijdelijke plek, vooral ook als er in deze gekke huizenmarkt nog geen enkel vooruitzicht is. Maar we blijven hoopvol 😊

   Liked by 1 persoon

 2. Ook ik heb leefrust opgenomen in mijn lijstje mooie woorden.
  Veel succes met jullie zoektocht Ellie.
  Het leefrust-huis bestaat, maar moet nog gevonden worden.
  Liefs Joke G.

  Liked by 1 persoon

  1. Wat mooi dat ‘leefrust’ aanspreekt. Het is een manier om uit te drukken waar ik graag heen wil, ook al bestaat het woord niet. Het ‘leefrust-huis’, ook een mooi woord, komt natuurlijk eens tevoorschijn, daar houden we aan vast, Joke ❤️

   Like

 3. Wat een geweldig woord: Leefrust. Dat mis ik hier met aan twee kanten luidruchtige buren. Aan de ene kant lijkt het alsof ze binnen voortdurend kisten lopen te verplaatsen aan de andere kant is het luidruchtig in de zomerperiode. Dan zit men binnen te praten met de ramen en deuren open en kunnen wij bij ons binnen de gesprekken voor een groot deel gewoon volgen. Harde stemmen dus.
  Soms bekruipt ook ons het verhuisgevoel en we hadden al besloten om de eerstvolgende open huizendag rond te gaan kijken. Helaas, ik moet werken, dus dat wordt ‘m niet deze keer. Ach…………….soms moet je een huis gewoon “tegenkomen”. Ik hoop dat jullie je huis dit weekend “tegenkomen” en het herkennen. Veel succes, Ellie.

  Liked by 1 persoon

  1. Wat leuk dat het woord ‘leefrust’ jou ook aanspreekt, Wilma. Ook al bestaat het niet, ik heb het gewoon gebruikt omdat het precies uitdrukt wat ik graag wil. Wat een ellende als je luidruchtige buren hebt, herkenbaar. Ik zie jullie dan ook nog eens verhuizen. Als je er al over praat en mee bezig bent komt het vanzelf een keer ergens anders te gaan wonen. Je zegt het precies goed ‘een huis moet je tegenkomen en herkennen’. Wij gaan ervoor!

   Liked by 1 persoon

  1. Dankjewel voor je lieve woorden, Sonja. Alle goede wensen hier en daar maken dat ik erop vertrouw dat het huis eens tevoorschijn komt. Liefs!

   Like

 4. Wat een geduld inderdaad!! Moeilijk hoor….maar ja, soms is het zo, en zal het zo moeten zijn tot dat het juiste huis zichtbaar igaat worden.. Ik heb sterk het gevoel dat het zaterdag gaat lukken….Jullie ook.. toch?? zal duimen!! XX

  Liked by 1 persoon

  1. Yvon, wat een lieve en bemoedigende woorden. Ook wij hebben vertrouwen, blijven hoopvol. Natuurlijk laat ik het weten als ‘het’ zichtbaar wordt. 😊xx

   Like

 5. Geluidsoverlast en onrust die door de muren naar binnen dringen zijn een ramp, daar weet ik van. Hopelijk lukt het jullie snel om deze situatie achter jullie te laten en een prettigere plek te vinden. Het blijft een gok, waar je ook terechtkomt. Want wat is, kan zo weer veranderen.

  Liked by 1 persoon

  1. Die geluidsoverlast hebben we al achter ons gelaten. Waar ik over schreef is al een paar jaar geleden. Nu zijn we door onverwachte zaken weer verhuisd, maar naar een tijdelijke plek. We zoeken nu opnieuw. Daarna zou het fijn zijn de ‘leefrust’ weer te voelen.

   Like

 6. Leefrust …..wat een prachtig woord Ellie Ik heb het opgeslagen bij alle mooie woorden die ik ooit nog een keertje wil gaan gebruiken in een gedichtje.
  En ik wens je natuurlijk ook heel veel succes bij jullie zoektocht die hopelijk nu snel afgelopen is.
  Liefs Coby

  Liked by 1 persoon

  1. Wat een compliment dat je ‘leefrust’ bewaart om eventueel in een gedicht te gebruiken, mooi hoor! Dank ook voor de goede wensen. Liefs ❤️

   Like

 7. Eigenlijk… is het voor de kopers en de buren beter als iedereen doet wat hij anders doet. Want dat wil je zelf ook als je een huis koopt. Niet dat die lawaaiige buren even stil zijn, maar dat je weet waar je aan begint. Ik houd ook van stilte, niet dat ik met zijn tweetjes achteraf zou willen wonen. Maar dat het regelmatig stil is, vooral ’s nachts. Dan zeg ik ’s avonds wel eens tegen mijn man die eerder naar boven gaat: ‘Je hoort niets, staat het raam wel open? Ja? Wat een luxe, zo’n stilte.. Maar van genieten zolang het kan!’ We wonen vlakbij de DAF en als de wind van die kant komt, hoor je juist van alles. Valt niet mee in Nederland: leefrust. Ik wens jullie toe dat je spoedig dat huis met een ziel zult vinden! ♥

  Liked by 1 persoon

  1. Natuurlijk wil je als koper alles in zo’n ‘kijkhuis’ van de buren en de straat horen, zo kom je niet voor verrassingen te staan, maar de verkopers willen dat toch echt liever niet, die willen maar een ding en dat is hun huis verkopen. Het criterium voor geluid ligt ook voor iedereen anders, denk. Liefst zou ik heel achteraf en alleen willen wonen, maar niet handig en verstandig. Dat huis met ziel is er wel, het komt zeker. Hoopvol…🙏🏻

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s