Geen categorie

Willen weten – Leren

9097795b-97a6-49db-b7bb-23bb0bf76815
Mels

Ik ben altijd nieuwsgierig geweest. Niet naar sensatie. Totaal niet. Wel naar het hoe en waarom van iemand of iets. Het graag willen weten.

Waarom iets op een bepaalde manier moet;
Kan het anders;
Hoe doet men dit;
Kan ik het ook anders doen;
Hoe kan iemand dit doen;
Hoe kan men zo doen;

Meestal blijf ik doorvragen tot ik het weet. Of het mij kan voorstellen. Liefst nog totdat ik het zelf kan doen. Dat kan vervelend zijn voor de mensen om mij heen. Leidt ook wel eens tot onenigheid. Willen weten heeft ook te maken met zelfstandig en onafhankelijk willen zijn. Blijkbaar vanzelfsprekend voor mij. Natuurlijk vraag ik ook wel eens hulp. Ik kan echt niet alles zelf.

Leergierig ben ik ook nog. Altijd al geweest. Ik wil mij blijven ontwikkelen. Neem nou het schrijven. Daarvoor heb ik cursussen gevolgd. Het lesmateriaal nu verstopt in dozen in de opslag. Kan dus niets opzoeken, maar door oefening en werk van andere schrijvers te lezen probeer ik te blijven leren. Ook door het lezen van boeken over ‘het schrijven’. Bijvoorbeeld de boeken van Renate Dorrestein en Natalie Goldberg.

Onlangs heb ik online een cursus schilderen gevolgd. Ook nog een tweede. Beter gezegd, ik ben daar nog steeds mee bezig. Met de lessen kan ik tot een jaar vooruit. Nooit gedacht dat ik dit zou proberen. Naast het abstract werk schets ik nu ook portretjes. Tekenen kon ik niet. Ik kan het nog steeds niet. Door veel te oefenen gaat het schetsen mij nu redelijk goed af. Bovendien leer ik in deze cursussen dat imperfectie mooi kan zijn. Dat past bij mij.

De meeste mensen om mij heen vinden het leuk dat ik mij blijf ontwikkelen. Op zoek ga naar andere mogelijkheden om te gebruiken. Die mensen vinden de gewassen inktportretjes ook mooi. Ben net aan de cursus begonnen. Echter regelmatig hoor ik ook ‘wat heb je nu toch weer gemaakt.’ Het hoofd klopt niet helemaal. De ogen raar, de mond ook, de wangen te dik of te dun, de kin te spits of te rond. Dat is soms ook zo, maar ik houd juist van het imperfecte. Probeer emotie in het portret aan te brengen. Uitstraling.

Al langer geleden heb ik twee keer een schilderles gehad. Andere technieken geleerd en geprobeerd. Heb veel filmpjes via Youtube bekeken. Nu bekijk ik de video’s van de online cursussen. Kan er geen genoeg van krijgen.

Of ik daar nog zin in heb? Steeds weer proberen en oefenen? Ja, daar heb ik zelfs heel veel zin in. Ik wil nog leren. Niet stilstaan. Moet er niet aan denken. Ander materiaal proberen. Dat vraagt om andere techniek en soms ontstaan er dan leuke dingen. En door zo bezig te blijven komen er vanzelf weer nieuwe ideeën. Dat is leuk en inspirerend. Ik word er blij van.

Kan me voorstellen dat mensen er hun schouders over ophalen. Dat zij het niet nodig vinden nog of weer iets nieuws te leren. Daar geen zin meer in hebben. Dat hoeft ook niet. Het is een kwestie van doen waar men zich gelukkig bij voelt. Ik word dat van schrijven en schilderen. Daar liggen mijn interesses. Daar wil ik mee doorgaan en volgens mij kan dat tot op hoge leeftijd. Ik heb er in elk geval veel plezier in.

Klik op de eerste foto en zo verder

 

 

25 gedachten over “Willen weten – Leren

 1. Heerlijk om te zien en te lezen!!! Genieten van het proces, niet bang zijn te doen. Heerlijk!! Het werkt zelfhelend! En dan heb je een keuze. Alles voor je houden of je laat het los en deelt het met de buitenwereld!! Blijven doen. Ik ben trots op je!xxx

  Liked by 1 persoon

  1. Heerlijk om jouw reactie te lezen, Marleen. Jouw enthousiasme in je woorden is zo helder, dat stimuleert en inspireert mij ook nu weer door te gaan. Het is wat ik het liefst wil en doe! Het genieten en plezier hebben is er ook 😍 xxx

   Like

 2. Lieve Ellie, je beschrijft het zo herkenbaar. Ik wil ook weten, begrijpen, ontdekken. Steeds weer leren en groeien. Mooi om dat bij jou terug te zien. Dat de verhoudingen in jouw portretjes niet kloppen of andere kritiek zegt iets over hoe de persoon naar jouw kunst kijkt. Die hebben behoefte aan bevestiging van wat ze al weten, kennen en begrijpen terwijl jij juist op zoek bent. Ik raak juist enorm geïnspireerd door jouw kunst. Juist in de imperfectie valt zoveel te leren. Ik heb er al eens over geschreven. De natuur is in de basis in perfecte balans, alles hangt met elkaar samen en heeft elkaar nodig om te bestaan. Perfect op elkaar afgestemd dus. Maar in de natuur is niets kaarsrecht, symmetrisch of in verhouding. Ik ben er van overtuigd dat onze perceptie van wat “perfect” is niet klopt. Ga vooral door, met schrijven, met schilderen, tekenen, ontdekken, leren, ontwikkelen en groeien. Ik doe met je mee.

  Liked by 1 persoon

  1. Wat is het toch fijn zo nu en dan gelijkgestemde ‘zielen’ te ontmoeten. Jij bent er een van, Sonja. Ik heb je reactie al een paar keer gelezen en proef in je woorden herkenning. Kan alleen maar met je instemmen, niets meer aan toe te voegen, zo goed jij perfect of imperfect onder woorden brengt wat betreft de natuur en de kunst. Er is nog zoveel te leren, voor iedereen, daarvoor moet men wel uit de comfortzone, dat is beangstigend. Gelukkig gaan jij en ik er wel voor ❤️

   Liked by 1 persoon

  1. Je hebt daar helemaal gelijk in. Ik neem uit zo’n cursus de dingen die bij mij passen en gebruik die op mijn manier. Althans, ik oefen ermee tot ik tevreden ben, ik er blij van word 😀 Ik houd sowieso niet van regeltjes, daaruit wordt ook vaak de kritiek van mensen geboren, het is voor hen dan niet vertrouwd.

   Like

 3. Ik vind imperfectie juist artistiek, Ellie. Ik hou daar van en heb het in mijn eigen boekbind werkjes ook regelmatig, die zo iets eigens krijgen. Het is onze ‘handtekening’. 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. Jannie wat leuk dat jij ook van het imperfecte houdt en het toe kunt passen bij het boekbinden.
   Zo creëer je inderdaad je eigen hand. Dat is mooi!!

   Like

 4. Mooi geschreven en heerlijk dat je zo bezig blijft. Eerst met abstract nu ook figuratief. Wie had dat gedacht. Blijf doorgaan en groeien🤗👍🏻 liefs Wilko

  Like

 5. Heel herkenbaar, dat willen blijven leren/ontwikkelen.
  Het abstracte met schilderen heb ik niet. Kan ik ook niet en gelukkig hoeft dat ook niet.
  Gewoon jezelf blijven ontwikkelen is toch wel zó belangrijk. Jammer dat er veel mensen zijn die dat maar onzin vinden. Jij, ik en heel veel anderen zijn gelukkig anders.

  Like

 6. Wat fijn Ellie dat je zo lekker bezig bent met de dingen waar je blij van wordt….het is zo belangrijk iets te hebben waardoor je geraakt wordt en waarin je je creativiteit kunt leggen.

  Mooie serie portretjes heb je gemaakt,
  allemaal prachtige vrouwen in die hun kwetsbare imperfectie durven te tonen.

  Veel plezier met alles wat je nog van plan bent…..ben benieuwd naar de volgende serie portretjes😊

  Fijn weekend en liefs Coby

  Liked by 1 persoon

  1. Coby, buiten het abstracte werk om waar ik nog steeds van houd en mee bezig ben, is het creëren van de portretjes iets wat mij erg blij maakt en voldoening geeft. Heb gemerkt dat ze ‘zomaar’ ontstaan 😊 Heel fijn dat je hier weer bent geweest, dank en liefs xxx

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s