Geen categorie

Mijmerend

IMG_4550
Mijmerend over de kerstboom en een nieuw jaar dat voor de deur staat, plopt er van alles naar boven. Het jaar 2000 ligt nog vers in mijn geheugen. Het millennium. Hoeveel erover werd gepraat. Een jaar later had men het over de euro die eraan kwam. Nog heel lang hebben mensen hun aankoop teruggerekend naar de gulden. Is dat echt al zo lang geleden?

Ik woonde alleen. Begon in het atelier van een kennis met schilderen. Schrijven deed ik altijd al. Alles voor mijzelf. Tonen aan de buitenwereld kwam niet in mij op. Zou het niet gedurfd hebben. De schilderijen haalde ik niet eens in huis. Het schrijfwerk werd geprint en in dozen gestopt.

Bezocht ik datingsites. De afspraakjes telkens een teleurstelling. Het is voorgekomen dat ik iemand twee keer ontmoette. Zelfs met een man drie maanden ‘onderweg’ ben geweest. Maar bij allen voelde ik niet mezelf te kunnen zijn. Er waren ook mannen die enkel een vrouw in huis én in bed wilden. Niet alleen konden zijn. Die nog niet eens de dood of de scheiding van hun vrouw verwerkt hadden. En mannen die nogal wat voorwaarden stelden. Je moest financieel onafhankelijk zijn. Altijd in de weekenden op pad willen gaan. ‘In’ zijn voor verre reizen en trektochten. Of willen zeilen. Allerlei vakanties en plannen werden al bij de eerste ontmoeting of in het eerste e-mailcontact, duidelijk gemaakt. Van die mannen nam ik meteen afscheid.

Ik had niet veel geld, was niet bereisd en ook niet van plan het te worden. Kortere vakanties dichterbij of weekendjes weg, daargelaten. Ik hield niet echt van uitgaan. Nooit gehad. Van de eisen, zo voelde het, kreeg ik meer dan genoeg. Keek naar wat ik had. Wat ik kon. Wat ik graag deed. Wat bij mij paste. Hoe ik woonde en welke mensen ik om mij heen had. Besefte hoe blij en gelukkig ik met mijn leven was. Ook zonder verre reizen en zonder geld om zomaar aan iets leuks uit te geven. Schreef mij onmiddellijk uit als zoekende op de datingsite.

Na een paar jaar, ik was totaal niet meer bezig met het zoeken naar een partner, kwam ik onverwacht toch nog iemand tegen. Het was een van de laatste dagen in 2008. Deze man interesseerde het niet of ik veel of weinig geld had. We hielden wel allebei van boeken, muziek en films. Van gezelligheid in huis, koken en lekker eten, weekendjes weg naar zee en ’s zomers op de fiets. Met hem durfde ik het wel aan, al heeft het een poos geduurd voordat ik overstag ging.

In de voorbije jaren zijn er in de familie dierbaren overleden en kinderen geboren. Heb ik van alledaagse gebeurtenissen en veel extra’s genoten. Nieuwe mensen leren kennen. Een paar verhuizingen zijn er geweest. En eindelijk kwam ik ook naar buiten met het schrijven en schilderen.

En nu is het jaar 2018 weer bijna voorbij. Het afgelopen jaar heb ik veel geschreven en geschilderd. Daarin doelen gesteld. Cursussen gevolgd. Heb dingen voor elkaar gekregen waarvan ik dacht dat ik die nooit onder de knie zou krijgen. Geleerd uit boeken, uit gesprekken en het bekijken van video’s. Steeds weer nieuwe vaardigheden. Nieuwsgierig blijf ik. Dat was te lezen in Willen weten – Leren Er waren leuke ontmoetingen. Ik heb vriendinnen bezocht, exposities en musea. En natuurlijk ook de zee gezien. Daarheen gaan sla ik geen jaar over.

Intussen staat de kerstboom in de kamer. Vandaag is het zeventien december. Nog veertien dagen dan knallen de kurken en het vuurwerk. Dat laatste zou verboden moeten worden. Misschien trap ik nu bij de een of de ander op lange tenen. Dat deert mij niet. Arme honden, vogels, poezen en konijntjes, het vee op stal. Sam laat zich niet zien. We proberen haar met zoete woorden en iets lekkers te lokken en binnenshuis te houden. Haar mand en de brokjes in de kamer. Ze kijkt er niet naar om. Verstopt zich. Zelfs wij kunnen haar niet vinden.

In vogelvlucht of in een notendop. Al mijmerend schrijf ik deze laatste blogpost van het jaar. Een week eerder dan gepland ga ik met kerstreces. Wil van alles doen waar ik niet aan toegekomen ben. Een stapel boeken lonkt. Nog wat ideeën uitwerken die ik met schrijven en schilderen kan gebruiken. Vriendin bezoeken. Ook nog andere Vriendin. Met M. naar het museum. En vooral ook luieren en opladen.

Daarom nu al wens ik jullie mooie laatste weken in dit jaar. Een goed begin en vervolg in het komende. Veel geluk, een goede gezondheid en veel liefde met elkaar. Tot in het nieuwe jaar. Dan ben ik weer op deze plek. Zie jullie graag terug.

 

 

35 gedachten over “Mijmerend

 1. Mooi om even stil te staan 🙂 het is een mooie terugblik geworden op een jaar waarin veel is gebeurd en waarin je hard hebt gewerkt en veel hebt geleerd en gedeeld ~ de aloude wens komt bij me boven voor jou ‘veel heil en zegen in het nieuwe jaar’

  Liked by 1 persoon

  1. Dank voor je mooie reactie, Anne. Letterlijk stilstaan is natuurlijk niet goed, maar op deze wijze kan het weer leiden tot nieuwe inzichten. Wens jou ook alle geluk voor het nieuwe jaar ❤️

   Like

 2. Ellie, wat een mooie overpeinzing en terugblik op de afgelopen bijna twintig jaar. Zo eerlijk ook, en evenwichtig. Over hoe je ervaringen waren met mannen via de datingsite, alle eisen en verwachtingen die er leven en waar je jezelf niet in herkent. Om dan een keuze te maken en tot de conclusie te komen dat je het voorlopig maar beter dicht bij jezelf kunt zoeken. En dat je dan toch nog een fijne partner ontmoet. Het staat elk jaar bij de terugblik op mijn verlanglijst. Het gaat jullie heel goed in het nieuwe jaar!

  Liked by 1 persoon

  1. Ben stil van jouw reactie, mooi en empathisch, maar je bent ook open over jezelf. Ik ben lang alleen geweest, altijd voor mezelf de grenzen bewaakt tijdens de ‘zoektocht’ via een datingsite. Tot nu toe blij dat ik niet overstag ben gegaan voor ‘buitenkant’, maar voor de persoon en de dingen die bij mij passen, al is het dan nog niet altijd gemakkelijk. Ik wens jou ook alle geluk, een goede gezondheid en hopelijk ontmoet jij ook een lieve partner. Soms gedijt een mens beter met iemand naast zich dan altijd alleen.

   Like

  1. Mieke, dank voor je mooie reactie. Wens jullie ook alle goeds in het nieuwe jaar. Vooral ook sterkte met het afscheid nemen van daar waar je gelukkig bent geweest. Lieve groet xx

   Liked by 1 persoon

  1. Anne, een mooie reactie, dank daarvoor. Ik wens jou ook het allerbeste van alles, geluk, hoop, moed en gezondheid, daarnaast natuurlijk ook heel veel inspiratie xx

   Like

  1. Iedereen draagt ervaringen mee, mooie, pijnlijke, blije of leuke en nog meer. Dat maakt ons tot wat we zijn geworden. Het is goed om eens stil te staan, ook al is het in vogelvlucht, maar dat maakt je weer helder of juist moediger of dankbaarder. Dat is goed. Wens jou ook het allerbeste van alles voor in het nieuwe jaar. Lieve groet xx

   Like

 3. Mooie overdenking Ellie.
  Leuk dat je terugtelt naar 2000…bijzonder was dat.
  Ik hoop overigens wel dat het vuurwerk blijft (eventueel onder begeleiding) voor onze Janneman.
  Mijn wensen zijn onderweg.
  Liefs Joke G.

  Liked by 1 persoon

  1. Joke, dank voor je compliment. Wat het vuurwerk betreft begrijp ik wel dat het voor Jan erg leuk is, voor veel mensen ís het dat, maar ik heb echt compassie met de beesten, vind het voor hen verschrikkelijk erg.

   Like

 4. Mooi geschreven weer Ellie en wat fijn dat je een maatje hebt gevonden om de dingen mee te kunnen delen.
  Ik wens jullie goede feestdagen
  en een gelukkig maar vooral gezond nieuwjaar.
  Liefs Coby

  Liked by 1 persoon

  1. Coby, dank voor je lieve reactie. Ik wens jou het beste van alles, gezondheid, geluk en ook veel inspiratie zodat ik en anderen ook van jouw werk kunnen blijven genieten! Liefs xx

   Like

  1. Dankjewel voor je lieve woorden, Selma. Een nieuwe eigen plek staat hoog op mijn wensenlijstje…ikvertrouw erop dat het gaat lukken! Alle goeds voor jou en je gezin!

   Like

 5. Heerlijk mijmeren in de laatste maand van het jaar! Terugkijken, herbeleven, meenemen dat wat nodig is en lekker verder leven. Ik wens je veel Ubuntu. “Ik ben omdat wij zijn”. We gaan elkaar nog zien dit jaar. Kunst !!!! Lieve groet. Marleen

  Liked by 1 persoon

  1. ‘Ubuntu’.
   ‘Meenemen, dat wat nodig is’.
   Je drukt precies uit dat dat juist hetgeen is om weer verder te kunnen. Dank voor je mooie reactie en tot binnenkort xxx

   Like

 6. Je mooie terugblik lezend, denk ik te mogen stellen dat jullie het bijzonder met elkaar getroffen hebben. Je hebt je ook prachtig ontwikkeld. Ik lees je het komende jaar weer met veel plezier. Ik denk trouwens dat ik je voorbeekd van dat reces eens mooi ga volgen. Geniet van deze rustperiode.

  Liked by 1 persoon

  1. Hier zit iemand van binnen te gloeien ☺️ Wat een mooie complimentjes Mies, veel dank. Zou het kerstreces ook maar laten beginnen, het is toch heerlijk even wat meer rust, doe maar! En ik ga jou het komende jaar natuurlijk ook lezen. Tot dan en veel groetjes, Ellie.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s