Geen categorie

Een inkijkje

IMG_3885
Een paar jaar geleden kreeg ik via e-mail een verzoek. Of ik een paar vragen wilde beantwoorden. Waar ik vandaan kom. Over normen en waarden. Over de dingen die mij bezighouden. Wat echt bij mij past.

Een paar weken geleden zo’n zelfde verzoek. Nu van iemand die mij sinds kort leest. Ik heb besloten de woorden van toen met hier en daar wat aanpassingen nog eens te gebruiken. Zoiets als ‘een inkijkje in de keuken van’. Voor de lezers die mij nog niet goed kennen of de mensen die later of pas onlangs op mijn blog hebben aangehaakt. En ik heb begrepen dat er mensen zijn die  zich afvragen waarom ik doe wat ik doe. Dat kan natuurlijk en dat zal ook altijd zo blijven. Niet iedereen staat op dezelfde manier in het leven. Evenknieën kom je maar sporadisch tegen.

Wie ben je
Ik denk mij goed te kennen, maar nu het rechtstreeks wordt gevraagd vind ik het moeilijk onder woorden brengen. Door de jaren heen ben ik natuurlijk net als iedereen, veranderd. Men wordt volwassen, leert en ontmoet mensen. Richt het leven in op een manier die prettig is.

In het verleden heb ik regelmatig de eigenschappen van de Waterman en de Vissen bekeken. Ik ben een paar dagen Waterman. Ik herken mij er niet in. Een beetje, maar ook in Vissen een beetje. Wie ben ik dan heb ik mij vaak afgevraagd.

In elk geval erg op mezelf. Een rasechte huismus. Anders-denkend hoor ik vaak. Niet aangeleerd zoals men wel eens voetstoots aanneemt en mij dan ‘apart’ noemt. Ik ben in de loop der jaren natuurlijk wel over sommige zaken anders gaan denken. Maar dat terzijde.

Ik ben empathisch, creatief, autodidact en ongeduldig. Af en toe ook opvliegend. Zie soms beren op de weg, maar over het algemeen ben ik positief. Met weinig tevreden. Geef niets om luxe en heb een hekel aan arrogantie. Laat mij gewoon mijn vrijheid met lezen, schrijven en schilderen en je hebt geen hinder van mij.

Uit welk gezin kom je en waar woon je nu
Ben opgegroeid in een klein dorp in Midden-Limburg. Volgens de verhalen ben ik op een zonnige zaterdag voor carnaval in het ziekenhuis geboren. Mijn vader kwam pas veel later geschminkt en verkleed bij mijn moeder en mij op bezoek. Hij had carnaval gevierd.

Ik ben de jongste uit het gezin met vier kinderen. Vader was mijnwerker ondergronds. Moeder zorgde voor de kinderen en het huishouden. Na een paar relaties en verhuizingen woon ik nu tijdelijk met Man en poes Sam in Heel.

In een notendop
Ik ben drie. Zit op mijn hurken. Speel met een aluminium kookpan. Steeds weer vul ik die met zand en water, maak ‘m leeg en vul hem weer opnieuw met zand en water. Niet lang daarna verhuizen wij. De spullen op een fietskar. Mijn kale pop ligt bovenop. Het is een heldere herinnering.

Vaak vlucht ik het huis uit. Kruip in een hoekje van de garage buiten de drukte van het gezin. Droom van een lichte kamer met veel boeken en tekenspullen. Dat is een paar jaar later begonnen.

Na de lagere school mag ik na veel gezeur en op voorspraak van het hoofd van school naar de mulo. Met het diploma op zak wil ik Nederlands studeren. Daar komt natuurlijk niets van terecht. Er moet geld worden verdiend. Met een ‘kruiwagen’ en straffe blik word ik op een kantoor geplaatst. Op jonge leeftijd heb ik Limburg al verlaten. Nu weet ik dat het goed is geweest eigen ontwikkeling te zoeken en te maken.

Wat wil je een kind meegeven
Ik zou het vooral meegeven naar haar of zijn gevoel te luisteren. Dat het er mag zijn. Dat het de kansen grijpt. Vooral op zo’n manier mag leven waar het zich prettig bij voelt zonder meteen egoïstisch te zijn. Zich niet door angst laat belemmeren. Dat eerlijkheid en vriendelijkheid goede waarden zijn. Humor en zelfspot te omarmen en empathie te hebben voor de medemens.

Wat wil je nog het liefst
Volgens mij doe ik nu wat ik altijd heb gewild. Bezig zijn met taal, lezen en schrijven. Creëren. Met kwast, ezel en doek voel ik mij gelukkig. Het is allemaal ontstaan uit een verlangen dat er altijd is geweest. Uiteindelijk heb ik de kans gekregen en die ook gepakt. Duidelijk is dat ik niet zonder woord en beeld kan. Niet voor niets staat er op mijn website ‘Passie voor taal en kunst’. En natuurlijk vind ik het leuk als mensen mijn stukjes lezen en er plezier aan beleven. Of een schilderij van mij in huis willen hebben. Daar ben ik trots op. Zo geniet ik nu mijn leven en zo wil ik ook verder. In vrijheid en zonder opgelegde belemmeringen.

Mij op het lijf geschreven
Afkomst ATELIER Alexander Calder Anders BLOGGEN Buiten Bergen Noord-Holland Bomen Boeken Creativiteit Curiosa Concert Dieren Denken Dromen Empathie Eten Evenwicht Fietsen Fruit Film Fantasie Fairtrade Gedicht Genieten Groente Gast aan tafel GEZONDHEID Herinnering Hoop Hobby Indrukken Intuïtie Jawoord Jasmijn Kracht Kringloop KUNST Kleur Kaas Koesteren Koffie Lezingen Lachen LIEFDE MAN Marsepein Museum Muziek Moeder Natuur Noten OPGEWEKT Optimistisch Positief Praten Rothko Relaties Respect Ruimte RUST Sef Schrijven Schilderen Sociaal TROUW Toekomst Thuis Uitstralen Vriendschap Vrijdag VERWONDERING Vrijheid Verlies Vogels Welzijn Water Zee Zondag Zalm ZEN

 

 

 

 

18 gedachten over “Een inkijkje

 1. Met belangstelling gelezen Ellie. Geniet het leven zoals je het zelf wilt en gelukkig in bent. Elke dag ons gegeven is een.uitdaging Ellie.

  Je bent creatief en altijd actief.

  Liefs Trudy

  Liked by 1 persoon

  1. Wat fijn dat je de blogpost met aandacht hebt gelezen Trudy, doet goed. Wat ik doe maakt mij gelukkig, het past bij mij. Dank voor je mooie reactie, Trudy! Lieve groetjes xx

   Like

  1. Jezelf trouw zijn en blijven is inderdaad het hoogste goed. In het dagelijks leven soms door toedoen van een omstandigheid ook wel eens een ‘gevecht’, maar heb geleerd mijzelf zeker ‘te bewaken’, Berna. De life-line is wel een beetje summier, maar uitgebreider beschrijven, ik ken mijzelf, dan houd ik niet meer op, tenslotte schrijf ik graag 😉 dank voor je mooie woorden ❤️

   Liked by 1 persoon

 2. Mooi om te lezen hoe jij jezelf ziet, Ellie ~ met open vizier. Ik herken je erin!
  Zo uitvoerig, kort en krachtig als je jezelf weet neer te zetten! Zet je er nog wel even POES bij, SAM mag ook.
  Dat van die evenknie treft me.
  Ik ben benieuwd naar ‘moeder’. De wereld die daar achter zit.
  Ik ben nu alweer benieuwd waar je de volgende keer je oog op laat vallen en het verhaal dat daaruit komt.

  Liked by 1 persoon

  1. Anne, ik heb er niet een seconde aan getwijfeld, er zijn een paar mensen die mij kennen, waar ik niets aan hoef uit te leggen en jij bent er een van. Evenknie 🙂 Heerlijk voor mij om te weten! Er valt dus nog wat te vertellen over ‘moeder’, dat wat ik daarmee bedoel. Misschien ‘moet’ je nu even wachten op de volgende blogpost. De website gaat binnenkort uit de lucht, weetniet niet precies wanneer, maar ik maak het bekend.

   Like

 3. Hoi Elly, ik zit hier op zaterdagochtend in alle rust de krant te lezen. Vogeltjes fluiten en loop naar de keuken om te kijken of mijn gsm is “geladen”. Terug op het terras kijk ik ff op de gsm. Al snel kom ik bij jou verhaal/blog uit. Met mooie woorden geschreven. Maar als ik het alfabet lees wordt ik emotioneel. Je raakt me met enkele woorden…..Prachtig 😘

  Liked by 1 persoon

  1. Rosalien, fijn dat ik je hier tegenkom en heel fijn dat er woorden herkenbaar zijn in van A naar Z. Ik heb daarin geprobeerd uit te drukken wie ik ben. Een compliment te lezen dat het iets met jou doet. Overal en altijd kun je zielsverwanten ontmoeten. Lieve groetjes 😘

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s